Motto: ”Pas cu pas prin copilărie, pentru un viitor de poveste”
Grădinița a fost înființată în anul 1890 și a înregistrat o evoluție favorabilă datorită plusului de confort, siguranță și atenție de care beneficiază copiii aici. Obiectivul principal este acela de a forma și dezvolta personalitatea copilului din toate punctele de vedere și nu în ultimul rând de a asigura o pregătire cât mai bună a copilului pentru debutul școlar.
Copiii sunt îndrumați de 5 cadre didactice, toate calificate cu gradul didactic I și cu experiență semnificativă. Alături de acestea, îşi aduc contribuţia la asigurarea unui climat propice dezvoltării copiilor: personalul nedidactic ( 1 funcţionar şi 2 îngrijitoare), doctoriţa, asistenta, consiliera şcolară şi logopeda.a p Clădirea principală are 10 săli de Grădiniţa are trei săli de grupă, unde îşi desfăşoară activitatea în jur de 60 de copii, repartizaţi în grupe combinate (3 – 6 ani): 2 cu program prelungit (1 secţia română, 1 secţia maghiară) şi 1 grupă cu program normal, secţia maghiară.
Clădirea grădiniței mai cuprinde: o sală de mese, o sală de sport, un grup sanitar, izolator și un cabinet metodic și de pshihologie-logopedie. Sălile sunt dotate cu mobilier specific preșcolarilor și de asemenea, specific utilității fiecărei săli. Alte dotări: sistem de supraveghere video, televizor, calculator, videoproiector, imprimante, conectare la internet. Gradinița dispune de două spaţii generoase de joacă în aer liber, unul în faţa grădiniţei fiind dotat cu bănci şi aparate pentru joacă și unul în spatele clădirii, în care este amenajată o minilivadă și spațiu destinat jocurilor senzoriale.
Toate dotările corespund standardelor și normelor europene.
Dorinţa noastră: Crearea unei atmosfere de familie în care copilul să se poată bucura de fiecare minut al zilei.
Ce fel de copil vrem să creștem?
• echilibrat
• tolerant
• iubitor de pace
• care adoptă un stil de viață sănătos
• empatic
• adaptabil
• care recunoaște frumusețea
• care apreciază cunoștințele, se bucură de învățare și de muncă
• care îngrijește, protejează și iubește natura
• care este capabil să gândească, să ia decizii și să acționeze independent
COPIL FERICIT !!!!!
Și cum realizăm toate acestea?
• PRIN JOCURI.- Jocul oferă o oportunitate de a dobândi experiență, ne străduim să le satisfacem dorința de cunoaștere și să fie deschiși către lume. Dorința de explorare să rămână cât mai mult posibil și să îi ajute să absoarbă noul.
Educația noastră este centrată pe relaționarea dintre educatoare și copil, pe dezvoltarea personalității copiilor în timpul activităților, de aceea un rol foarte important îl au jocurile de rol care le oferă copiilor un sentiment de satisfacție și le sporește încrederea de sine.
Prin jocuri își dezvoltă abilitățile de comunicare, învățând să se adapteze la grupi și la sarcini.
• Prin activitățile ecologice în NATURĂ învață să respecte mediul fără a-l afecta. Această abordare ajută la dezvoltarea unui comportament conștient față de mediu și a unei legături emoționale strânse între copil și acesta.
• PRIN TRADIȚIA FOLCLORICĂ - activitățile legate de tradițiile populare sunt pe deplin integrate în viața de zi cu zi, începând de la poveștile cotidiene cu jocuri de rimă. Aceste jocuri și activități oferă copilului o experiență comună, consolidând sentimentul de apartenență la comunitate. Nu sunt doar facilitatori ai atașamentului emoțional, ci și ai dezvoltării complexe a personalității. În cadrul acestora, bucuria co-creației - o forță de formare a comunității.
În grădinița noastră, cultura comportamentului se caracterizează prin respect, acceptare și dragoste unul pentru celălalt atât pentru copil, cât și pentru adult.
Olyan családias légkör megteremtése, ahol a gyerek élvezze a nap minden percét.
S milyen gyereket szeretnénk formálni?
Olyat aki:
Harmonikus
kiegyensúlyozott,
toleráns
békeszerető és békére törekvő
egészségesen élő
egymást megértő és segítő
alkalmazkodó
a szépséget felismerő
a tudást megbecsülő, a tanulást és munkát kedvelő,
a természetet szerető, ápoló és védő,
önálló gondolkodásra, döntésre, cselekvésre képes
BOLDOG GYEREKET!!!!!
S mindezt hogyan?
JÁTÉKKAL.- A játék biztosítja az élményszerzés lehetőségét, arra törekszünk, hogy tudásvágyuk kielégülhessen és nyitottá váljanak a világra. Szeretnénk, ha játékos felfedező tapasztaló vágyuk minél hosszabb ideig megmaradjon és segítse az új befogadását
Nevelésünk az óvodapedagógus és a gyermek személyes kapcsolatán alapuló a gyerekek tevékenység közben formálódó személyiségfejlesztése, ezért nagy fontosságú a cselekedtetés, a szerephelyzet teremtése mely által a gyerekek sikerélményhez jutnak, és ennek hatására fokozódjon önbizalmuk.
A játékos tevékenységekben fejlődik kommunikációs készségük, megtanulnak alkalmazkodni társaikhoz és a feladatokhoz.
A közvetlen KÖRNYEZET ben történő gyakorlati tevékenységek alkalmából megtanulják tisztelni környezetüket és ennek anélkül alakítsát, hogy azt károsítanák. Ez a szemlélet segíti a környezettudatos magatartás, valamint a gyermek és környezete közötti szoros érzelmi kötődés kialakulását.
NÉPHAGYOMÁNNYAL –a néphagyományokhoz kapcsolódó tevékenységek teljesen beépülnek a minden napjainkba kiindulva a mindennappi mesékkből, mondókákkal moygásos játékokkal. Ezen játékok és tevékenységek a közös élmény erejével hatnak a gyermekre, erősítik a közösséghez tartozás érzését. Nem csak érzelmi kötődés, hanem egy komplex személyiség fejlődés elősegítői. Ezen belül a közös alkotás öröme – közösségformáló erő.
Óvodánkban a magatartáskultúrát az egymás iránti tisztelet, elfogadás és szeretet jellemzi a gyermek és a felnőtt vonatkozásában egyaránt.